1. Maak een oefenmenu!

Voorgerechtje begint je oefensessie met een stuk dat je goed kent en makkelijk is.
Speel eventueel wat oefeningen of toonladders.
Hoofdgerecht: hier moet je je tanden inzetten! Rustig aan en goed kauwen!
Het hoofdgerecht bestaat uit je huiswerk: de muziekstukken waar je mee bezig bent en die je nog niet helemaal goed kan spelen.
Toetje: speel een van je lievelingsstukken om je oefensessie lekker af te sluiten.

2. Ben je eigen juf of meester

Stel jezelf vragen! Wat staat er op mijn bladmuziek? Zie ik daar een vingerzetting staan? Waar moest ik op letten? Klinkt het mooi? Kan het mooier? Wat een grappige noot, is die wel goed? Wat heb ik in de les geleerd over dit stuk? Waar gaat het stuk over? Wat is de vorm?

3. Heb geen haast!

Oefen langzaam, dat gaat sneller!! Als je meteen te snel speelt is de kans heel groot dat je slordig gaat spelen. Het kost dan veel meer tijd om die fouten eruit te halen dan wanneer je vanaf het begin al heel rustig en netjes speelt!

4. Je oefenvrienden!

Deze heten: potlood, gum, en fluorstift. Ze maken van je bladmuziek kleine kunstwerkjes en zorgen bovendien dat je extra aandacht besteedt aan bepaalde passages: Maak aantekeningen!

5. Van achter naar voor!

Is het je wel eens opgevallen dat het begin van een muziekstuk altijd het beste gaat?
Dat komt omdat je vaak vooraan begint met oefenen. Begin daarom ook eens achteraan of in het midden van een stuk.
Een geweldige manier van oefenen is beginnen bij de laatste maat, en dan telkens een stukje eerder beginnen.
Op deze manier weet je altijd waar je naar toe speelt!

6. Haalbare doelen

Iets nieuws leren kost tijd, en daar is niets mis mee! Doe het rustig aan en oefen in kleine stukjes, bijvoorbeeld een paar maten of regels. Voelt het goed, ga dan pas door naar het volgende stukje. Het is ook fijn om af te wisselen met ander huiswerk of stukken die je al goed kan spelen.

7. Struikelblok?

Een lastige passage waar je echt niet uitkomt? Geen probleem, sla deze gewoon over en behandel hem in de les! Probeer de puzzel wel eerst zelf op te lossen, daar leer je het meeste van!

8. Uit je hoofd

Zonder bladmuziek spelen geeft je veel vrijheid om te genieten van je muziek, en beter te luisteren naar je spel. Als je oefent kan je al beginnen met kleine stukjes uit je hoofd te spelen. En speel ook eens met je ogen dicht!

9. Oefenen v.s. Spelen

Wat ga je doen: oefenen of spelen? Maak die keuze voor je gaat beginnen! Oefenen = naar binnen = door aandacht en herhaling iets leren Spelen = naar buiten = laten klinken en genieten Dit is een hele belangrijke tool om ook op het podium lekker te kunnen spelen! (Naar W.  Karsten)

10. Vergeet al deze tips..

….zet je hoofd uit en speel gewoon lekker!