VO-Gitaarorkest

“Alleen zou ik het wel spannend hebben gevonden maar met zoveel andere gitaristen op het podium was het alleen maar supergaaf!”
(leerling Van MaerlantLyceum)

Meespelen in een schoolorkest lijkt vooralsnog voorbehouden aan blazers, strijkers en slagwerkers. Niet geheel onlogisch; de “klassieke gitaar” is van origine geen orkestinstrument en beschikt over te weinig volume om als volwaardige instrumentgroep aan een schoolorkest toegevoegd te kunnen worden.

Gevolg is dat de gitaar veel minder op het podium te zien is en de gitarist geen samenspel wordt aangeboden. Jammer voor de gitarist en het publiek! En onnodig, want in landen zoals Engeland en Australië heeft het gitaarorkest zowel binnen als buiten het voortgezet onderwijs zijn plaats al lang geleden veroverd en is samenspelen voor de gitaristen net zo normaal als dat het voor strijkers en blazers is!

Bij het grote publiek, maar ook bij veel professionals, is het fenomeen gitaarorkest nog niet altijd bekend. De laatste jaren begint hier verandering in te komen, maar het samenstellen van een gitaarorkest en het kiezen en op maat maken van het juiste repertoire is niet altijd een doorzichtige klus voor muziekdocenten.

Scholen die de gitaristen willen samenbrengen en een podium willen bieden op een muziekavond of andere uitvoering voorzie ik graag van een op maat gemaakt project. Indien gewenst kan dit bijvoorbeeld in een begeleidende rol als “sidekick’” van de Docent Muziek waarbij we het hele proces van voorbereiding tot uitvoering samen vormgeven.

Er is onder andere aandacht voor:
-Hoe om te gaan met gitaristen met verschillende achtergrond: slag/akkoordgitaristen, klassieke gitaristen, tablezers, partituurkenners, basgitaristen etc.
-Kennismaken met gitaarorkest-repertoire: Geschikt materiaal zoeken/arrangeren en partijen aanpassen aan niveau en manier van lezen (TAB/notenschrift).
-De groepen binnen het gitaarorkest formeren en de opstelling van het gitaarorkest bepalen.
-Instrumentatie: combineren van klassieke gitaren, steelstringgitaren, basgitaren en eventueel octaafgitaren en ukeleles.
-Het maken en inzetten van oefenfilms en effectief repeteren.

In 2018 en 2019 heb ik een dergelijk project verzorgd voor het Van Maerlantlyceum in Eindhoven waarbij toegewerkt werd naar enkele optredens in het Parktheater in Eindhoven. Zie hier een film van het gehele optreden in het Parktheater met de stukken Popular Andaluz, Flowerland en Happy en een reactie van de docent muziek.

Meet weten of interesse? Neem contact op!

Van beginner tot gevorderd, het Van Maerlant Gitaarorkest in samenwerking met GitaarvanHout is er voor iedereen. Het verbluffende optreden in het Parktheater, niet ontgaan door de regionale pers, was mede de verdienste van de tomeloze inzet van Anneloes van Hout. Het is de combinatie van vakbekwaamheid, enthousiasme en laagdrempeligheid, die het orkest heeft gemaakt tot een fantastische toevoeging aan onze muziekavonden. De school kijkt nu al uit naar het volgende gitaarorkestproject!

(M. Verberne, Docent Muziek Van MaerlantLyceum)