Staand gitaarspelen
Standaard leer je zittend gitaarspelen, maar als je de beginselen in de vingers hebt, is staand kunnen spelen een zeer welkome aanvulling.
Staan geeft meer bewegingsvrijheid en ziet er voor publiek vaak dynamischer en expressiever uit.
Speel je akkoorden en zing je erbij, dan is staand spelen fijner voor je ademhaling.
En wat is leuker dan gitaarspelen en kunnen rondlopen?! Daarnaast is het ook praktisch: speel je staand en uit je hoofd dan heb je geen stoel, voetenbank, lessenaar en bladmuziek nodig. En je bent ook nog eens beter te zien!
Om staand te spelen gebruik je een gitaarband, ook wel guitar strap genoemd. Er zijn verschillende manieren om je gitaarband aan je gitaar te bevestigen. Dit zijn de vier meest gebruikte systemen:
1. De Righton Hook Strap (1 haak)
Deze werkt als een soort stropdas met een haak die je via de achter- en onderkant van je gitaar in je klankgat haakt.
Voordeel:
Je hoeft geen schroeven in je gitaar te boren, mocht je dat er niet mooi uit vinden zien.
De band voelt zacht aan in de nek, het omdoen is snel en simpel.
Nadeel:
Je kan de gitaar niet loslaten, omdat deze dan voorover valt. Daardoor heb je minder bewegingsvrijheid in je armen, voornamelijk rechts. Gewicht leunt in je nek.
2. De Righton Hook Strap (2 haken)
Een slim bedacht systeem waarbij je de twee haken zowel boven als onder in de klankgat haakt. je schouder draagt het gewicht.
Voordeel:
De gitaar valt niet voorover, je hoeft hem dus minder goed vast te houden. Dit systeem is stabieler dan de band met 1 haak, minder stabiel dan het gebruik van straplocks (zie 4)
Nadeel:
Het “aandoen” is wat bewerkelijker, stabiliteit is okee, maar niet optimaal.
3. Luthier Classical Guitar Strap (2 haken)
Een systeem dat heel prettig en zacht om je schouder hangt, verdeeld het gewicht goed. Dit systeem werkt ook met twee haken, maar deze bevestig je op de gewenste hoogte d.m.v. klittenband.
Voordeel:
Zeer prettig draagcomfort, je hoeft niet boren. Gitaar hangt stabiel.
Nadeel:
Het afstellen is nogal een werkje, en de levensduur is wat minder lang doordat de haken met klittenband worden bevestigd. Wie het eenmaal gewend is, zal deze band snel om kunnen doen, maar dit vergt zeker oefening. Niet geschikt voor kleine kinderen. Relatief duur.
4. Straplocks met band
Dit systeem werkt met knoppen bevestigd aan je gitaar, en veiligheids”locks” bevestigd aan je gitaarband.
De knop schroef je in de gitaar, één aan de onderkant en één in de hak. Dit kan geen kwaad voor je gitaar. De veiligheids”locks” bevestig je aan de gitaarband. De locks klik je eenvoudig aan de knoppen op je gitaar en klaar ben je.
Voordeel:
Gitaar hangt zeer stabiel, makkelijk en snel om en af te doen, extra veiligheid (kans op losschieten minimaal), nek wordt ontlast. Geschikt voor kinderen.
Nadeel:
Voor dit systeem moet je knoppen in je gitaar schroeven (dit beïnvloed de klank van je gitaar niet)
Let wel op het gebruik van de zogenaamde strap blocks, die je gebruikt i.p.v. strap locks;
Deze rubberen ringen die je over de knop heen schuift om de gitaarband vast te zetten laten makkelijker los en zijn moeilijker te bevestigen.
Conclusie
Welk systeem bij jou past ligt helemaal aan de persoonlijke voorkeur. Belangrijk zijn de mate van draagcomfort en het wel of niet willen boren in de gitaar. Over het algemeen vinden kinderen de straplocks met gitaarband het meest prettig. Let er wel op dat je voor kleine kinderen een gitaarband koopt die je voldoende kort kan maken, zodat de gitaar niet te laag hangt.
Heb je een duurdere gitaar, dan vind je het mogelijk geen prettig idee er in te boren: in dat geval zijn de banden met haken een uitkomst. De Luthier Classical Guitar Strap is qua comfort het meest prettig, maar wel bewerkelijk. De Righton on Hook straps blinken uit in duurzaamheid, eenvoud en gemak.