houd je gitaar in topconditie www.gitaarvanhout.nl gitaarles in Aalst-Waalre

1. Luchtvochtigheid

Scheuren, bijgeluiden, losse fretten of een losgelaten brug: je gitaar heeft bij voorkeur een constante luchtvochtigheid (45-55%) nodig om in topconditie te blijven. Let vooral op extreem droog weer, bijvoorbeeld bij vorst: een luchtvochtigheid van onder de 40% zal het hout doen krimpen met alle gevolgen van dien. Zet je gitaar ook niet bij de verwarming, airconditioning, of extreem vochtige ruimte.
Merk je dat de omgeving van de gitaar te droog is, dan kan je er voor kiezen je instrument in de koffer of tas te doen, en daarbij een plastic zakje met natte spons te doen.

2. Temperatuur

Te heet of te koud; de gitaar gedijt bij regelmaat. Zet je gitaar nooit in de zon, en laat hem ook niet in een geparkeerde auto liggen die in de zon staat: te veel hitte kan de lijm in je gitaar doen loslaten.

3. Hou het schoon

Als je gaat spelen, was dan eerst je handen. Je wilt de toets en de snaren zo schoon mogelijk houden natuurlijk. Je gitaar kan de ook poetsen: tenminste: als deze gelakt is. Een zachte doek wat vochtig maken zal voldoende zijn je gitaar weer te laten stralen. Pas op met allerlei chemische onderhoudsmiddeltjes, ook als ze “speciaal” voor de gitaar gemaakt zijn. Wil je weten wat voor jouw gitaar het beste is, vraag dit dan aan je bouwer of verkoper.

4. Wees voorzichtig

Dat ligt voor de hand natuurlijk, maar het komt vaak voor dat een hals breekt omdat de gitaar net naast de standaard gezet is. Leg je instrument ook niet op de grond, op de bank en probeer hem ook niet rechtop “te balanceren”. Zet je gitaar ook niet tegen de muur, de nek zal dan telkens een tik krijgen.

5. Speel!

Hoe meer je op je instrument speelt, hoe beter deze zal gaan klinken! (al is het maar omdat jij daardoor beter gaat spelen!)